Af Tv2 Nyheder, Simone Agger – 10. marts 2015

TV 2 har i den seneste tid beskrevet tre sager, hvor ældre borgere er døde efter at have ligget hjælpeløs hjemme hos sig selv, selv om kommunernes hjemmehjælper eller madudbringning havde været forbi.

Ifølge fagforeningen FOA er der ikke blot tale om tre tragiske tilfældigheder, men om et mønster og et generelt problem.

– Hvorfor pokker kommer vi ud i de her situationer, hvor man ikke bruger det ene minut på lige at ringe tilbage eller sikre sig, at ’Fru Hansen’ ikke ligger inde bag den lukkede dør. Det er den kultur, jeg gerne vil have ændret, siger Karen Stæhr, der er formand for FOA’s Social- og sundhedssektor til TV 2.

Hun mener, at Kommunernes Landsforening bør gribe ind.

– Jeg synes, kommunerne skulle rejse den her problematik, inddrage de faglige organisationer, de pårørende og Ældre Sagen, så vi sammen kan finde ud af, hvad vi kan gøre for, at det her ikke gentager sig.

Formand for KL’s social- og sundhedsudvalg, Thomas Adelsskov (S), kalder sagerne tragiske, men mener ikke, at der er tale om et generelt problem.

– Det er sådan noget, der ikke må ske, og jeg tror, det giver stof til eftertanke i kommunerne om, hvorvidt det kan ske i de enkelte kommuner.

– Jeg er dog ikke enig med FOA i, at det er et kulturproblem. Jeg synes, vi har utroligt dygtige medarbejdere, som gør et stort stykke arbejde og sørger for, at borgerne har det godt og trygt, så at kalde det et kulturproblem mener jeg ikke er rigtigt, siger han til TV 2.

Her kan du læse og høre om alle sagerne:

Den 90-årige Gunnar Grønnebæk lå i sit hjem med en hjerneblødning, mens hjemmeplejen havde været forbi to gange. Først da hans stedsøn Richard Engelbrecht kom på besøg, blev den voldsomt afkræftede mand fundet i en pøl af blod og opkast på gulvet. Gunnar Grønnebæk kom sig aldrig og afgik ved døden under sit genoptræningsforløb

Den 74-årige Steffen Krogh lå i tre dage på sit badeværelsesgulv, mens madudbringningen havde været inde i hans hjem to gange. Efter tre dage fik han hjælp, men da var det for sent. Han havde koldbrand, og hans nyrer virkede ikke længere. Han døde en uge efter på hospitalet.

På trods af at kunne høre vandet løbe i 62-årige Tommy Thommassens lejlighed, gik hjemmeplejen derfra, da han ikke åbnede døren. Det gentog sig flere gange i løbet af dagen, og først ti timer senere blev den 62-årige mand fundet nærmest livløs med en blodstyrtning. Han døde ni dage senere på sygehuset.

Find den originale artikel her